Το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων αλλά και των κατευθύνσεων που βάζει η ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Όλα τα αστικά κόμματα, ακόμα κι από θέση αντιπολίτευσης, στηρίζουν την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων, μιας και αυτά είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο!

Πολλοί συνάδελφοί μας εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Και ειδικά αυτοί οι συνάδελφοι ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει υποχρηματοδότηση της Παιδείας αφού όλο και περισσότεροι φοιτητές τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται ήδη από το πρώτο έτος να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Με το υπάρχον νομοσχέδιο το ποσοστό αυτών των φοιτητών που εργάζονται θα πολλαπλασιαστεί! Και γνωρίζουν επίσης από πρώτο χέρι πως βγαίνει η καθημερινότητα με το τρέξιμο από τη δουλειά στη σχολή, με τα σπαστά ωράρια να πάνε κόντρα στην παρακολούθηση των μαθημάτων κλπ. Με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα ήδη υπάρχοντα δημόσια Πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να λειτουργούν με τους όρους της αγοράς και με τη λογική κόστους-οφέλους στα πλαίσια του «υγιής ανταγωνισμού». Αυτό θα μεταφραστεί στη γενίκευση των διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές των φοιτητών και κατάργηση των ήδη υποβαθμισμένων δωρεάν παροχών φοιτητικής μέριμνας που υπάρχει μέχρι σήμερα όπως είναι η σίτιση και η στέγαση κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε φοιτητής που εργάζεται για να τα βγάλει πέρα, θα χρειαστεί να δουλέψει παραπάνω ώρες, θα ζήσει την εκμετάλλευση ακόμα πιο γερά στο πετσί του.

Κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτη όσον αφορά το ποιον ωφελεί η εμπορευματοποίηση στο τομέα της παιδείας. Ας αναρωτηθούμε μόνο αν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι από την απελευθέρωση της Ενέργειας, που την πληρώνουν χρυσά, από την λειτουργία ιδιωτικών κλινικών κλπ. Αλλά και κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι δε θα απαντήσουμε αγωνιστικά σε αυτήν την εξέλιξη!

Δεν έχουμε αυταπάτες πως οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου θα είναι οι κολεγιάρχες μέσα από το παζάρι των πτυχίων και το άνοιγμα νέων αγορών επομένως νέων κερδών για αυτούς, το κράτος που στα πλαίσια του “ανταγωνισμού” θα απαλλαχτεί από τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και οι εργοδότες που θα διαλέγουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού θα μεγαλώσει η στρατιά αποφοίτων με συμπιεσμένα προς τα κάτω, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, έρμαια της αγοράς. Τα παραδείγματα από την πρακτική εργασία που γίνεται στα ξενοδοχεία, με σπουδαστές να εργάζονται 16ώρα, χωρίς δικαιώματα, φορτώνοντας κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους, είναι χαρακτηριστικά.

Έτσι όπως άλλοι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι έμειναν στα χαρτιά, έτσι όπως δεν προχώρησε η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, έτσι και αυτός ο νόμος δε θα εφαρμοστεί! Σα Συνδικάτο θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας που σπουδάζουν, δίπλα στην φοιτητική κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα, διεκδικώντας ανυποχώρητα τη διεύρυνση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που έχει σήμερα ανάγκη η νέα γενιά!