ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΤΕΠΕ

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και ΕΠισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) είναι ένας από τους παλιότερους συνδικαλιστικούς φορείς. Ξεπήδησε μέσα από μια «συντεχνία» εργαζομένων που πρωτοϊδρύθηκε κάπου στο 1890 επί Τουρκοκρατίας. Από τότε πέρασε πολλά «πάνω και κάτω», «πίσω και μπρος». Σε κάθε σημαντική καμπή της ιστορίας, κράτος και παρακράτος, άνθρωποι της εργοδοσίας δε σταμάτησαν να προσπαθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταφέρνουν να παρέμβουν στη λειτουργία του. Πότε με έμμεση εμπλοκή, πότε με άμεση και ορισμένες φορές με άσκηση μέσων απροκάλυπτης καταστολής και βίας.

Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει οριστικά τα χρόνια της «μεταπολίτευσης» που οι συνεπείς εργαζόμενοι πήραν τον έλεγχο.

Από τότε μέχρι και σήμερα το Συνδικάτο με συνέπεια έδωσε και δίνει αμέτρητες μάχες, για κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων του κλάδου και όχι μόνο.

 • Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΚΣΣΕ), την κοινωνική ασφάλιση και του θεσμού των ΒΑΕ στις ειδικότητες του κλάδου. Συνεχίζει αυτή τη μάχη και σήμερα που κράτος και εργοδοσία χτυπάνε αυτές τις κατακτήσεις.
 • Αναμετρήθηκε και συνεχίζει να το κάνει με την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, κόντρα στην απληρωσιά, τη «μαύρη» εργασία, το τσάκισμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου.
 • Συγκρούστηκε και συνεχίζει ακούραστα με το ναζισμό και το φασισμό, με τις αντιδραστικές δυνάμεις που κάθε φορά που τα μεγαλοαφεντικά τους αφήνουν το χαλινάρι επιδιώκουν να σηκώσουν κεφάλι.
 • Ύψωσε και υψώνει ανάστημα στις «λυκοσυμμαχίες» όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. που για τα κέρδη τους, ξεζουμίζουν και δε διστάζουν να ματοκυλάνε τους λαούς.
 • Πρακτικά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων.
 • Ανέδειξε, πάλεψε και παλεύει για τη χειραφέτηση, την ισοτιμία της γυναίκας.

Φυσικά, καθοριστική στιγμή της ιστορίας του Συνδικάτου μας είναι και όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνέβαλε, στο βαθμό που του αναλογούσε, στη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του γνωστού σε όλους Π.Α.ΜΕ. Μιας πανελλαδικής συσπείρωσης δυνάμεων που άφησε και αφήνει τη δικιά της σφραγίδα στις εξελίξεις του κινήματος, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο ως ενεργό και σημαντικό μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Ένα τεράστιο και ιστορικά αναγκαίο βήμα που έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα. Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ με τον καιρό δυναμώνει ενώ δε σταμάτησε να βάζει στο προσκήνιο, με επίκαιρο χαρακτήρα, τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι τα κέρδη των λίγων και μεγάλων επιχειρηματιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η μεγαλοεργοδοσία και οι άνθρωποι τους στο κίνημα δε σταμάτησαν την προσπάθεια να λοιδορήσουν αυτή τη συσπείρωση δυνάμεων, να την τσουβαλιάσουν κομματικά ή με όποιο άλλο τρόπο.

Γνωρίζουν καλά, όπως και εμείς, ποια είναι η απάντηση στην ουσιαστική ερώτηση: «Πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ;».

Το Συνδικάτο μας δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει ακούραστα για την εξειδίκευση του πλαισίου πάλης στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και μέσα από τη Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ., αλλά και για το συντονισμό της δράσης μας, τη δράση των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα. Έτσι ώστε να διεκδικούμε λύση σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, το πλαίσιο πάλης να αγκαλιάζει κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο, αλλά ταυτόχρονα να δείχνει τον πραγματικό υπαίτιο.

Η πάλη δε σταματά. Συνεχίζεται και κλιμακώνεται για:

 • Κατοχύρωση και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους ΚΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
 • Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.
 • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας και όλων των δουλεμπορικών.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Προστασία και στήριξη των ανέργων και των εποχιακά απασχολούμενων.
 • Δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν για όλους σύστημα υγείας.
 • Πρόσβαση σε όλους και πόσο μάλλον στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, με σύγχρονους και ολοκληρωμένους όρους, στη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
 • Διακοπές – δικαίωμα για όλο το λαό και όχι την μετατροπή τους σε πανάκριβο εμπόρευμα – προνόμιο για λίγους.
 • Προστασία της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση του Συνδικάτου μας είναι ότι δεν σταμάτησε να προβάλλει και να εφαρμόζει στην πράξη αυτό που με μια λέξη λέμε «κανένας μόνος του». Μάθαμε και μαθαίνουμε μέσα από το Συνδικάτο μας να λειτουργούμε συλλογικά, κόντρα στον ατομισμό με βάση τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας ανάγκες. Να εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας, να τις ξεπερνάμε. Μάθαμε και μαθαίνουμε να μην πέφτουμε σε λάθος «τριπάκια».

Να γιατί μέσα από τη συλλογική μας πείρα, δεν την πατάμε, δεν ξεστρατίζουμε από τις διεκδικήσεις μας με σκάρτα επιχειρήματα περί καλού και κακού εργοδότη, καλής και κακής κυβέρνησης κ.α.

Στην τελική σε ένα σύστημα που “θεός” είναι το κέρδος και “ευαγγέλιο” η εκμετάλλευση, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ “καλών” και “κακών”. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ “μπλε”, “πράσινων” ή “ροζ”, διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Υπάρχει μόνο διαχωρισμός μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων.

Τους εκμεταλλευτές πολεμάμε, τους δυνάστες μας και το σύστημα τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κοπιάζουμε καθημερινά, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας, στηρίζουμε τη συγκρότηση της συμμαχίας με όσους ανήκουν στους αδικημένους του συστήματος και έχουν αντικειμενικό συμφέρον τη συμπόρευση μαζί μας.

Όλοι μαζί, ανεξάρτητα «σε ποιο θεό πιστεύουμε», ανεξάρτητα αν και τι ψηφίσαμε ή ψηφίζουμε, οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι άνεργοι και οι νέοι που είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν σε κάποια ειδικότητα του κλάδου προχωράμε μπροστά.

Γι’ αυτό καταλήγουμε ακριβώς σε αυτή τη φράση…

Δεν είσαι μόνος. Στο χέρι μας είναι…

Γι’ αυτό έλα μαζί μας, δώσε δύναμη στη δύναμή σου!

Οργανώσου στο Συνδικάτο σου!