Τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο μας, βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να πάρει μια καλή πρώτη γεύση από το τι σημαίνει για το Σώμα επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) η μετατροπή του, που μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, σε ανεξάρτητη αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο μας σε μια πάγια ενέργεια που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, ζήτησε από τα ΣΕΠΕ της πόλης, με την συνοδεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιήσουν κοινούς ελέγχους σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης που όπως μας είχαν πληροφορήσει μέλη του Συνδικάτου μας, η εργοδοσία αρνούνταν να καταβάλει το επίδομα Χριστουγέννων. Η παραπάνω ενέργεια έχει αποδειχθεί καθοριστική στο παρελθόν, για να αναγκαστούν διάφοροι ‘’έξυπνοι’’ του κλάδου να αποδώσουν στους εργαζόμενους αυτά που προσπαθούνε να τους κλέψουν! Αυτή μας η κίνηση είχε αποτέλεσμα, οι συνάδελφοι πήραν το δώρο κανονικά! Ήρθαμε όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη προσωπικού από πλευράς Επιθεώρησης, κι έτσι δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, παρά τις διαθέσεις των ίδιων των επιθεωρητών. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία παρόμοια κατάσταση, καθώς το κράτος έχει αφήσει εσκεμμένα, πλήρως υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα της πόλης, με αποτέλεσμα 2-3 άνθρωποι να πρέπει να καλύψουν ανάγκες για πολλαπλάσιο προσωπικό, πράγμα που είναι αντικειμενικά αδύνατο.

Τα παραδείγματα άλλωστε είναι πολλά με συναδέλφους να ταλαιπωρούνται μήνες ολόκληρους για εργατικές διαφορές με την αδυναμία εξυπηρέτησής τους, λόγω του φόρτου εργασίας, αλλά και τον ελλιπή έλεγχο σε όλες τις αυθαιρεσίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που κατήγγειλαν κωλυσιεργία και γραφειοκρατικά θέματα που κάναν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια τους να βρούνε το δίκιο τους. Ξεκαθαρίζουμε ως Συνδικάτο ότι για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνονται οι επιθεωρητές εργασίας, και είμαστε στο πλάι τους, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια κι έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Δεν έχει περάσει καιρός άλλωστε από την τελευταία μας παρέμβαση στην τεχνική επιθεώρηση για τα μέτρα προστασίας στους διανομείς, όπου σε αίτημα μας για τακτικό έλεγχο στις μεγάλες πλατφόρμες διανομείς, η απάντηση ήταν ότι οι διαθέσιμες ημερομηνίες ήταν 2-3 μήνες μετά. Και να θυμηθούμε την σχετική οδηγία από την εισαγγελία για μη έλεγχο των εργατικών ατυχημάτων τα οποία κρίνονται ως «ήσσονος σοβαρότητας».

Σε όλα τα παραπάνω καθοριστική αποδείχθηκε η πίεση και η παρέμβαση μας καθώς αναγκάσαμε να επισπευσθούν διαδικασίες, να διευθετηθούν κωλύματα και δυσκολίες, και το κυριότερο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συγκεκριμένα καταστήματα στα οποία καταβλήθηκε το δώρο και τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους. Ειναι ολοφάνερο ότι μόνο με την παρέμβασή μας θα κατάφερναν οι συνάδελφοι να έπαιρναν τα χρήματά τους. Είναι ολοφάνερο ότι όσο δεν τσιμπάνε στις απειλές και τα ψέματα των εργοδοτών οι εργαζόμενοι, όσο εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους και το ΣΕΤΕΠΕ, όσο δε λειτουργούμε με τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, όσο βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες μπορούμε να έχουμε νίκες.

Κόντρα σε κράτος και εργοδοσία που θέλει την Επιθεώρηση διαλυμένη, για να μπορούν ανενόχλητοι, να καταπατούν τα δικαιώματα μας. Κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν την Επιθεώρηση παραμάγαζο της μεγαλοεργοδοσίας και τους επιθεωρητές ‘’αλυσοδεμένους’’ με αντεργατικούς νόμους, πλαίσια και οδηγίες. Είναι τα σωματεία και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν άμεσα μέτρα για να λυθεί η κατάσταση. Για να υπάρξει επαρκής στελέχωση παντού, για να μπορούν οι επιθεωρητές απερίσκεπτοι και χωρίς ‘’πιέσεις’’ να κάνουν την δουλειά τους. Για να αποτελεί η επιθεώρηση εργασίας έναν φορέα που θα έχει δίπλα του ο κάθε εργαζόμενος στην εργασιακή ζούγκλα που έχει να αντιμετωπίσει.

Υ.Γ. Αλήθεια, η πλειοψηφία του εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πάρει θέση για το ζήτημα της υποστελέχωσης; Έχει να πει τίποτα για την μη καταβολή δώρων από τους εργοδότες;