Το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί εκδρομή των σωματείων στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι. Το 2024 συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη επέτειος έχει βαρύτητα σήμερα, που οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και των συμμάχων τους με Ρωσία, Κίνα κλπ οξύνονται ακόμα περισσότερο. Έχει βαρύτητα δεδομένου η σφαγή στην Παλαιστίνη συνεχίζεται, με ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Με βάση τα παραπάνω, ως σωματεία, θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης, τα καθήκοντα της τάξης μας μπροστά στη φρίκη του πολέμου, την ανάγκη να μπούμε μπροστά ενάντια στις αιτίες που γεννούν φτώχεια και πόλεμο. ( Από κάτω παραθέτουμε τη φόρμα για τη συμμετοχή στην εκδρομή)

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ δήλωση 

Με βάση αυτά, καλούμε τους συναδέλφους μας, να πάρουν μέρος στην εκδρομή των σωματείων τον ερχόμενο Μάρτιο, να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση των σωματείων εκείνη την περίοδο, αλλά και το πως συνεχίζουμε τώρα. Είναι επίσης μια καλή αφορμή για τον κάθε εργαζόμενο, να γνωρίσει μία από τις ιστορικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, και ίσως την καλύτερη περίοδο! 

Το κόστος συμμετοχής είναι στα 150 ευρώ, συμπεριλαμβάνει την μετακίνηση, δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό. 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 16/3/2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 150

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 30€ (Η προκαταβολή να δοθεί εώς τις 6/1/2024)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα 16/3:

  • Αναχώρηση από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 5π.μ. για Βελιγράδι.

  • Άφιξη στο ξενοδοχείο στη 1.30μ.μ. και τακτοποίηση.

  • Αναχώρηση στις 4μμ. από το ξενοδοχείο για βόλτα με τα πόδια στο φρούριο Kalemegdan που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα με ξενάγηση από την εκπαιδευτικό Παπαγιάννη Μαρία.

  • Ελεύθερος χρόνος.

 

Προτείνουμε βραδινή έξοδο στη συνοικία Skadarljia, γραφική περιοχή με πολλά μπαρ, εστιατόρια και καφέ.

2η ημέρα 17/3:

  • Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση 10π.μ. για να επισκεφτούμε το κτίριο του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και που αποτελεί ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Στο σημείο θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την εκπαιδευτικό Τασοπούλου Μαρία.
  • Ελεύθερος χρόνος.

 

Προτείνουμε βόλτα στην Knez Mihailova, πολυσύχναστο, εμπορικό πεζόδρομο με πολλά καταστήματα εστίασης και εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα και στην πλατεία δημοκρατίας, επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο Βελιγραδίου, έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης και στο μουσείο Νίκολα Τέσλα που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Σερβοαμερικανού εφευρέτη (https://tesla-museum.org/en/home/).

3η ημέρα 18/3:

  • Πρωινό στο ξενοδοχείο.
  • Ελεύθερος χρόνος.
  • Αναχώρηση 2 μ.μ. από το ξενοδοχείο μας για επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.
  • Άφιξη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 10.30μ.μ.

Την Κυριακή 10/3 θα πραγματοποιηθεί στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης προβολή της ταινίας <<Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται>> και ομιλία με θέμα: 25 χρόνια από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας με αναφορά στις κινητοποιήσεις την περίοδο αυτή λαού και νεολαίας καθώς και την αποστολή αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στις εμπόλεμες περιοχές.

Οι αιτήσεις συμμετοχής να στέλνονται στο mail  του ΣΕΤΕΠΕ ή επικοινωνήστε με το 6947269450 (Γιώργος) και 6984990326 (Νεκταρία)