Το δώρο Χριστουγέννων είναι δικό σου! Μην το χαρίσεις!

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας- και όχι μόνο- είναι τραγική. Εξαντλητικά ωράρια, ατομικές συμβάσεις, «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, εργοδοτική τρομοκρατία κλπ. Αυτά συμπληρώνουν την ακρίβεια, η οποία τρώει το εισόδημά μας μέχρι τις 15 του μήνα, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας. Εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουμε την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που όλα τα αστικά κόμματα υποστηρίζουν η οποία φέρνει αυξήσεις στις τιμές ρεύματος , αερίου, καθώς και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Πληρώνουμε παράλληλα και τις επιπτώσεις από τους πολέμους, σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, πολέμους που η χώρα μας έχει συμμετοχή, με τις ευλογίες όλων των αστικών κομμάτων.

Από την άλλη, οι εργοδότες συνεχίζουν να απολαμβάνουν σειρά φοροελαφρύνσεων, απαλλαγών και επιδοτήσεων. Οι τζίροι από τις τουριστικές ροές είναι τεράστιοι για τους εστιάτορες του κέντρου, τις αλυσίδες, τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators. Κι ενώ εμείς δεν έχουμε τα χρήματα να πάμε 5 μέρες διακοπές. Αλλά και στις πλατφόρμες διανομής, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, έχουν χτυπήσει κόκκινο η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους και τα κέρδη για τους εργοδότες. Και την ίδια στιγμή κάθε νόμος του κράτους είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της εργοδοσίας, αφαιρώντας από εμάς όλο και περισσότερα δικαιώματα.

Για άλλη μια χρονιά θα εμφανιστεί το φαινόμενο οι εργοδότες να ζητάν το δώρο Χριστουγέννων πίσω, να λένε ότι έχει καταργηθεί και άλλα τέτοια. Δε θα το επιτρέψουμε αυτό! Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση του κινήματος, είναι μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων και για αυτό πληρώνουν φόρο και ένσημα οι εργαζόμενοι. Και μέσα από την πάλη μας μπορούμε να κατοχυρώσουμε ότι δε θα βρεθεί κανένας να μας το αρπάξει. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, και να τα διευρύνουμε, να αυξήσουμε τους μισθούς μας κλπ. Η εμπειρία σε σειρά χώρων, όπως η Efood, τα Plaisir, το ξενοδοχείο ΜΕΤ και αλλού δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη. Δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν σωτήρα, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έστρωσαν χαλί για να μας κοπούν μισθοί και δικαιώματα. Δεν περιμένουμε τίποτα από την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου, που πίνει νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, δεν έχει δώσει κανέναν αγώνα για τους εργαζόμενους. Με το ΣΕΤΕΠΕ στην πρώτη γραμμή διεκδικούμε όρους ζωής και δουλειάς που μας αξίζουν!

Ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με το Συνδικάτο σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων. Με τη δουλειά που βγάζουμε, με τους μισθούς που παίρνουμε, τους κάνουμε δώρο όλο τον χρόνο. Αυτό το δώρο, θα το κρατήσουμε για εμάς!

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων:
Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο,
δικαιούνται, από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους, Δώρο Χριστουγέννων.
Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, δεν
επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 21/12.
Όλοι οι μισθωτοί που εργάστηκαν από τις 1 Μαϊου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για όσους εργαζόμενους δεν εργάστηκαν ολόκληρο το παραπάνω διάστημα το
δώρο αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο
Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ!