Κι άλλο ατύχημα ήρθε να προστεθεί το βράδυ της Πέμπτης (4/3), στην μακρά λίστα των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα  στην περιοχή της Καλαμαριάς, όχημα χτύπησε συνάδελφο μας που εργάζεται στην εταιρία Wolt, παρατώντας τον μάλιστα στο σημείο. Ευτυχώς ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του. Κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός καθώς οι συνθήκες στον κλάδο μας όσο πάνε και χειροτερεύουν. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες, θρηνήσαμε άλλο έναν νεκρό συνάδελφο διανομέα εν ώρα εργασίας στην Ραφήνα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης στην Βέροια, συνάδελφος μας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πελάτη.  Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, τα ωράριά γίνονται λάστιχο, ενώ για μέτρα προστασίας, ούτε λόγος… Καθημερινά ξεκινάμε την βάρδια μας, και δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί. 

 Οι διανομείς στην εταιρεία Wolt ως γνωστό εργάζονται με το (ιδιαίτερο) καθεστώς του ΄΄συνεργάτη΄΄ ,με ότι αυτό συνεπάγεται στις εργασιακές τους σχέσεις. Πέρα από όλα τα άλλα που αντιμετωπίζουν λόγω του ότι βρίσκονται στην εταιρία με τίτλο κτήσης, δεν τους παρέχεται και η απαραίτητη βεβαίωση κυκλοφορίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται αυτό στο Εργάνη, για να μπορούν να ασκούν την εργασία τους σχετικά άνετα.

 Έτσι, ήδη στο Συνδικάτο μας έχουν έρθει καταγγελίες από συναδέλφους της Wolt ότι λόγω της μη καταβολής της συγκεκριμένης βεβαίωσης, έχουν δεχτεί πρόστιμα από την αστυνομία για άσκοπη μετακίνηση. Η κυβέρνηση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς αντί να πάρει μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους, τους φορτώνει πρόστιμα για ζητήματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.  Αντίστοιχη ευθύνη έχει και η εταιρία που αρνείται να δώσει το αντίστοιχο έγγραφο στους εργαζόμενους με το πρόσχημα ότι είναι ‘’συνεργάτες΄΄.  

Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα αυτό, η εταιρεία πρέπει να πάρει θέση. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι σίγουρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν για πέταμα 300 ευρώ.

Με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη, αναδεικνύεται η ανάγκη των διανομέων, των εργαζομένων όλου του κλάδου ,να κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, να παρθούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας, να γίνουν τα απαραίτητα τεστ και απολυμάνσεις σε χώρους δουλειάς. Ειδικά για εμάς τους διανομείς απαιτείται η αποζημίωση βενζίνης και φθορών της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη, δωρεάν παροχή ΜΑΠ, περιορισμός της ακτίνας παραγγελιών, ένταξη στα ΒΑΕ. Aιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες συνάδελφοι, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία θα λύσει τα προβλήματα του κλάδου μας. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο στις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΑΤΕΣ, με την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΛΗ, και με τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ θα πετύχουμε να αλλάξει η κατάσταση. Τον δρόμο μας έδειξαν οι συνάδελφοι διανομείς στην Ιταλία, που με τον αγώνα τους πέτυχαν να αλλάξει το καθεστώς του συνεργάτη που επικρατούσε κι εκεί και πλέον έχουν μετατραπεί οι συμβάσεις τους σε συμβάσεις  μισθωτής εργασίας, με όλα τα δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΓΗ 17/03 11:00, ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ   ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ