Άλλο ένα καλοκαίρι γίναμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της χώρας, αφού χιλιάδες στρέμματα σε όλη την επικράτεια έγιναν στάχτη τις προηγούμενες μέρες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο τεράστιος κίνδυνος που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, που έθεσε σε τεράστιο κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους στις γύρω περιοχές. Θλίψη και οργή προκαλεί το δυστύχημα με την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους και τον θάνατο των δυο πιλότων στην πυρκαγιά στην Κάρυστο, που ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο την ανάγκη να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Οι πρόσφατες – ευτυχώς μικρής έκτασης – πυρκαγιές σε περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και άλλες εστίες που αντιμετωπίστηκαν με αυταπάρνηση από τους ήρωες πυροσβέστες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ευρύτερη περιοχή στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στους όμορους νομούς.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες είναι υπεύθυνη για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και η φωτιά ας καίει είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπής συντήρηση. Το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού φαίνεται και από τα τραγελαφικά γεγονότα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με κρουνούς να μην έχουν νερό και άλλα.

Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης της ΝΔ και των διάφορων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο «κακός μας ο καιρός», «η κλιματική κρίση» και « η κλιματική αλλαγή». Είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις Κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της Κυβέρνησης περί «κλιματικής κρίσης», αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη  ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

 

Διεκδικούμε:

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα όλα τα δασαρχεία του νομού Θεσσαλονίκης με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ)

Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης

Σύλλογος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζόμενων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Θεσσαλονίκης