ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ – ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ – ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ!

 Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται για ποιο λόγο οι εταιρίες και το κράτος προσπαθούσαν με τόσο ζήλο να μας πείσουν πόσο καλό είναι το πολυδιαφημισμένο μοντέλο freelancing («συνεργάτες») και πόσο καλός είναι ο νόμος Χατζηδάκη.

Δεν μας προξενεί καμία έκπληξη ότι είδαμε την WOLT να ανακοινώνει με ένα απλό μήνυμα, αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των «συνεργατών» ο οποίος θα καθορίζεται όπως συμφέρει κάθε φορά την εταιρία. Συγκεκριμένα, με τον μανδύα ενός πιο δίκαιου υπολογισμού της αμοιβής των διανομέων τους ανακοίνωσε ότι καταργεί τους πίνακες με βάση τους οποίους πληρώνονταν μέχρι τώρα και από εδώ και πέρα θα πληρώνονται με βάση διάφορους παράγοντες χωρίς να διευκρινίζει πως θα επηρεάζουν αυτοί οι παράγοντες την αμοιβή τους! Ανακοινώνει μάλιστα πως σε περίπτωση «λάθους» μπορεί να αλλάζει την αμοιβή χωρίς να διευκρινίζει αν θα ενημερώνει καν τον διανομέα. Και αν δεν συμφωνείς με όλα αυτά, έχεις στην διάθεση σου 7 μέρες για να παραιτηθείς!!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχαμε αντίστοιχες εξελίξεις και στην EFOOD (slots) που η εταιρία δεν αφήνει τους διανομείς να δουλεύουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες όπως έταζε αλλά καθορίζει που και πόσο θα δουλέψουν με βάση τις δικές της ανάγκες, καθορίζοντας έτσι και πόσο θα πληρώνονται.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι το πρώτο μέλημα των εταιριών αυτών είναι να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους χωρίς να τους νοιάζει στο ελάχιστο για τους κατά τ’ άλλα «συνεργάτες» της.

Ως Συνδικάτο είχαμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Χατζηδάκη που δίνει την δυνατότητα στις εταιρίες με χίλιους δυο τρόπους να ελέγχουν πόσο θα δουλεύουμε, που και με τι όρους. Θέλουν να έχουν 24 ώρες το 24ωρο εργαζόμενους στο δρόμο χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη γι’ αυτούς και αν είναι δυνατόν να μην τους κοστίζουν τίποτα.

Οι freelancers δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτές τις μορφές απασχόλησης! Είναι μοντέλα που εξυπηρετούν μόνο την εργοδοσία. Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πλατφόρμες, που εργαζόμαστε χωρίς εγγυημένο εισόδημα, που μπορεί να αναγκαζόμαστε να είμαστε όλη μέρα στο δρόμο, χωρίς να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα πάγια έξοδα σε ασφάλιση, συντήρηση και βενζίνη για το μηχανάκι, με το άγχος και την πίεση της επιβίωσης πάνω από τα κεφάλια μας, με την επίθεση που δέχεται το εισόδημα μας, με την φοροληστεία και την ακρίβεια, με όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αναγκαίο να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα με βάση τα τεράστια κέρδη όλων των εταιριών του κλάδου.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετάνε! Υπάρχει η δυνατότητα όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε με σταθερό μισθό με βάση τις ανάγκες του σήμερα και όχι τα ψίχουλα της κλαδικής σύμβασης που είναι σε εφαρμογή. Σταθερό ωράριο, ασφάλιση και τα έξοδα της δουλειάς μας καλυμμένα!

Οι διανομείς της WOLT, της EFOOD και οι διανομείς στις άλλες πλατφόρμες είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός! Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές μας εντείνεται, είτε μιλάμε για freelancers είτε για μισθωτούς!

Απαιτούμε:

  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς στα επίπεδα των σύγχρονων αναγκών
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών
  • Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη
  • Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη
  • Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση
  • 5μερο-7ωρο

Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος

Έχουμε πείρα πλέον. Έχουμε δοκιμάσει την δύναμή μας. Ξέρουμε καλά τι φοβούνται! Την οργανωμένη πάλη, τα μαζικά και δυνατά Συνδικάτα, τους ενωμένους και αποφασισμένους εργαζόμενους. Στο χέρι μας είναι να τους αναγκάσουμε να υποκύψουν στις διεκδικήσεις μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ!